İçeriğe geç

Onarıcı Tarım Dünyayı Onarabilir mi?

Onarıcı tarım dünyayı onarabilir mi? Ekosisteme verdiğimiz zararı sağaltabilir mi? Tarımsal üretimi sadece çiftçilere bırakabilir miyiz? Kronikleşmiş sorunlarla dolu bu gezegen için düşünen insan ne yapabilir?
Onarıcı tarım başka bir üretim yolu mümkün olabilir diyen üreticilerle üretimi sürdürmek için onlarla , yan yana yürüyen, sorumluluk alanların ortaklaşa yarattığı bir anlayış . Biz de EkoDoku olarak onarıcı tarımı İpek böceği yetiştiriciliğinde hayat geçirmeye çalışıyoruz. EkoDoku Sürdürülebilir Yaşam Kooperatifi, ailesiyle birlikte tarım dışı arazileri düzenleyerek dut bahçesi tesis eden , nesli tükenme tehdidi altında olan Hataysarısı ipekböceği ırkının yetiştiriciliğini sürdürebilmek için (nonviolent) şiddetsiz ipek üretimini benimseyen bir kadın üreticinin etrafında oluştu. Bir kadın kooperatifi olarak EkoDoku aile çiftçiliğinin sürdürülmesi ve kadın emeğinin değerlendirilmesi yanında agroekolojik bir üretim biçimi olan ipek böceği yetiştiriciliğinde biyolojik çeşitliliğin korunması için projeler üretiyor.
EkoDoku; Çevre Haftasında alışılmış böcek boğma işleminin yapılmadığı, şiddetsiz ipek üretiminin mümkün olduğuna dikkat çekerek farklı üretim yöntemlerinin mümkün olduğuna, farklı bir bakış açısı ihtiyacına , etik üretim , adil ticaret ve tüketimin sorgulanması konularına dikkat çekmek ve farkındalığı arttırmak için tüm üreticileri , tüketicileri, karar vericileri , toplumsal yaşamın tüm kesimlerini alışılmış şapkalarını çıkarıp gezegenin sağlığı ve yaşamın geleceği için tekrar düşünmeye davet ediyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir