İçeriğe geç

Üreten Kadınlar Buluşmaları

EkoDoku Sürdürülebilir Yaşam Kooperatifi olarak Halkbank Üreten Kadınlar Buluşmaları’nın Ankara’da gerçekleşen dokuzuncu buluşmasına panelist olarak davet edildik. Üreten Kadınlar Buluşmaları; kadın girişimcilerin bir araya geldiği, yeni iş alanlarında fırsatların tanıtıldığı ve girişimcilik ekosisteminin gelişmesine destek olan bir etkinlik dizisi olarak kadın girişimciler için önemli bir platform. İç Anadolu illerinden girişimci kadınların katıldığı etkinliğin “Marka Kooperatifler” ve “İlham Veren Kadınlar” panelleri kadın kooperatiflerine ve girişimci kadınlara ilham veren hikayelerini, deneyim ve başarılarını paylaşma fırsatı sağladı. “Marka Kooperatifler” panelinde Ekodoku Sürdürülebilir Yaşam Sanat Bilim Teknoloji Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi adına Yönetim Kurulu Başkanı Esra Üzel Yüncüler kadın girişimciliğinin desteklenmesinin sürdürülebilirlik için önemi ve EkoDoku kooperatif faaliyetleri hakkında değerli bilgiler paylaştı.

Sürdürülebirlik Dönüşüm Sertifika Programı

EkoDoku Sürdürülebilir Yaşam Kooperatifi olarak; İTHİB tarafından düzenlenen Tekstil Sektörü Sürdürülebilirlik Dönüşüm Sertifika programına katılıyoruz. Programda; Sürdürülebilirlik nedir?, Sürdürülebilirliğin tarihçesi ve yönetimi, Tekstil sektörü ve sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir moda, Sürdürülebilirliğin Finansmanı, Sürdürülebilir Tekstil Tasarım İlkeleri; Döngüsel Moda, Yeşil İşletme, Enerji , Su ve Atık yönetimi, Sürdürülebilir Kimyasal yönetimi, Tekstil Sektöründe Döngüsellik ve Sürdürülebilir iş uygulamaları, Sürdürülebilir Aksesuar ve Ambalaj uygulamaları, Geri Dönüşüm ve İleri Dönüşüm, Tekstil Sektöründe Karbon Ayak İzi, Gezegenin sürdürülebilirliği ve Tekstilde Geri Dönüşüm konu başlıkları altında çok güçlü bir içerikle ve uzman konukların katılımı ile uygulanıyor ve sektörden çok sayıda kişi ve kuruluş için bir buluşma platformu sağlıyor. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.

Dijital Tasarım Atölyemiz Kuruldu!

EkoDoku Sürdürülebilir Yaşam Kooperatifi Ankara Kalkınma Ajansı’ndan aldığı proje desteği ile bir dijital tasarım atölyesi kurdu. Böylece sürdürülebilir yaşam, yavaş moda ve adil ticaret ilkelerine uygun faaliyetlerinde tekstilde sürdürülebilirlik adına önemli bir aşama kaydetti. Sürdürülebilirlik araştırmacılarına göre tekstil sektörü küresel karbon emisyonlarının %10’undan sorumlu ve petrolden sonra dünyadaki en büyük kirletici olduğu ifade ediliyor. Aynı zaman da tekstil endüstrisi, kumaş boyama süreçlerinde tükettiği su, boyar maddeler ve yardımcı kimyasallar ile tatlı su kaynaklarının ve tarım topraklarının kirlenmesine neden oluyor. Sektör tüketiciyi de doğrudan ilgilendiren yüksek atık arıtma maliyetleri ile karşı karşıya. Tekstil üretiminin en kirletici aşamasında çevresel ayak izinin en aza indirilmesi ve sürdürülebilirlik fırsatını veren dijital baskı yöntemleri bir çare sunuyor. Dijital baskı yöntemleri ile kumaş tasarımı ve boyama işlemleri minimum karbon ayak izi, düşük enerji enerji tüketimi, sıfır su tüketimi ve sıfır atıkla gerçekleşiyor. Dahası; tüketiciye kişiselleştirilmiş tasarımlarla ihtiyacı ve estetik anlayışına uygun giysi seçimleri yapma fırsatı sunuyor. Dijital Baskı yöntemleri, kitlesel üretim ve hızlı moda yerine özgün tasarım atölyelerinde kişiye özel tasarımlarla yavaş moda ve sürdürülebilir tekstil yaklaşımının gerçekleşmesini sağlıyor.